sâmbătă, 29 octombrie 2011

Cler si laic

Cler şi laic -Un subiect evidenţiat în mod deosebit în momentul instituţionalizării bisericii. O dată cu mariajul bisericii cu Statul în perioada Imperiului Roman au avut loc mai multe schimbări în cadrul creştinismului care până atunci era o religie netolerată şi prigonită. Cu alte cuvinte, după ce a fost făcută trecerea de la biserica din catacombe la biserica instituţionalizată, are parte şi recunoaşterea slujitorilor bisericii ca oameni importanţi în societate. Aceştia primesc cinste, onoruri, beneficii, însă în acelaşi timp există o discrepanţă majoră între cleri şi laici.
          Totuşi, Scriptura vorbeşte despre slujitorii bisericii ca fiind oameni cu calităţi deosebite (1 Timotei 3). În învăţătura lui Pavel către ucenicul Timotei, slujitor în biserica din Efes, există o anumită cinste şi prudenţă în acuzaţiile aduse unui slujitor (1 Timotei 5:17-22).
         De asemenea, Biblia învaţă despre preoţia universală, adică a tuturor credincioşilor (1 Petru 2:9; Apocalipsa 1:6). Deci este justificată biblic deosebirea dintre cler si laici? Dacă da, atunci de ce amendează protestantismul şi neoprotestantismul această diferenţă? Dacă nu este justificată biblic atunci cum interpretăm textele care vorbesc despre preoţia universală?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu