luni, 16 ianuarie 2012

Închinarea cu ajutorul muzicii

          Deşi un subiect controversat totuşi Scriptura defineşte închinarea autentică ca o închinare în duh şi adevăr (Ioan 4), o închinare cu evlavie şi cu frică (Evrei 12:28). Instrumentele muzicale nu fac parte din închinare la fel cum videoproiectorul, băncile, microfoanele nu fac parte din închinare ci în cel mai bun caz pot ajuta închinarea credincioşilor. Instrumentele muzicale pot disciplina cântarea bisericii dar ele nu se pot închina Domnului pentru că nu au suflete. Lauda nu este strâns legată de muzică deoarece un credincios îl poate lăuda pe Dumnezeu prin cântare la fel de bine prin rugăciune sau prin faptele bune, trăirea Cuvântului.
          Instrumentele muzicale nu trebuie să înlocuiască lucrarea Cuvântului lui Dumnezeu. Predicarea Cuvântului este cea care pregăteşte sau conduce închinarea sufletului. Odată înţelese şi crezute doctrinele harului lui Dumnezeu cu ajutorul Duhului Sfânt, pot produce acele sentimente care înalţă sufletul, acel "m-a uns la suflet", dar a fabrica aceleaşi sentimente, aceea stare emoţională cu ajutorul muzicii fără mesajul clar al acestor doctrine biblice este strict interzisă în închinarea biblică, închinarea creştină. Acel tip de sentimente fabricate de muzică şi nu izvorâte din doctrinele harului lui Dumnezeu poate fi numită o închinare asemenea păgânilor şi nicidecum una în duh şi adevăr.
           Expresia "în duh" nu se referă la o închinare extatică ci una spirituală, duhovnicească adică nu una condiţionată şi focalizată pe lucrurile materiale, palpabile, plăcute ochiului, estetice. Definiţia închinării oferită de Domnul Isus "în duh şi adevăr" trasează limitele închinării autentice. Nu se poate să te fi închinat într-o zi fără să fi înţeles mai întâi Cuvântul şi să fi fost copleşit de lucrarea de mântuire a lui Dumnezeu pentru tine, astfel încât să îţi înfăţişezi înaintea Celui Nevăzut, duhul tău zdrobit. Lauda prin cântare este izvorâtă din această experienţă cu Dumnezeu. Dar în acelaşi timp închinarea este cu evlavie şi cu frică, nu cu orice fel de manifestare. 
            În concluzie nu se poate să te fi închinat dar tu să nu fi înţeles nimic din Cuvântul Său, fără să îţi fi căit inima în Faţa Lui. De asemenea nu se poate să te fi închinat în mod autentic, biblic fără să fi conştientizat teama şi frica de Dumnezeu (reverenţa).   

4 comentarii:

  1. Din pacate multe biserici evanghelice au imbratisat, unele o inchinare estetica in care elitismul este esential in exprimarea inchinarii, alte biserici o inchinare extatica in care sunt stimulate simturile profane cu ajutorul diferitelor instrumente muzicale, in ambele situatii inchinarea este in TRUP (adica forma exterioara conteaza) si in MINCIUNA (adica inchinarea nu are la baza Cuvantul revelat si frumusetea caracterului lui Dumnezeu si a dosctrinelor ci niste "simtiri")

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt usor de observat cele doua tendinte: "inchinarea estetica" si "inchinarea exatatica" demascate de catre Peter Maters.
    Totusi, odata constientizate aceste deviatii in inchinarea bisericii, ele necesita o solutionare. Propune niste pasi pentru solutionarea problemei:)

    RăspundețiȘtergere
  3. O solutie ar fi sa ne pocaim cu adevarat si sa ne smerim inaintea Domnului, si El ne va ajuta si ne va invata sa intram in inchinarea adevarata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dumnezeu deja ne-a lasat scris, ne-a invatat, zic eu. Oricum smerenia nu strica nimanui in orice domeniu.

    RăspundețiȘtergere