luni, 27 august 2012

Concediul de odihnă


          Luna August este cunoscută drept luna concediilor. Concediul în constituţia României priveşte atât cel de odihnă cât şi cel prenatal, decesul rudelor, neplătit şi cel de căsătorie. Concediul e definit ca o pauză acordată prin lege salariaţilor, cu alte cuvinte libertatea de a nu mai presta servicii pentru o anumită perioadă de timp fără a pierde dreptul la remuneraţie. Deci, concediu = scutire legală.
De ce trebuie profitat de concediul de odihnă?
  1. Concediul de odihnă face diferenţa dintre salariat şi rob. Trist este că uneori patronii nu oferă dreptul la această libertate a angajatului ci este dispus să plătească luna de concediu ca un al treisprezecelea salariu pe an iar muncitorul să nu lipsească. Nu este legal dar se practică în unele cazuri. De cele mai multe ori angajaţilor le convine acest târg ilegal fiind mulţumiţi şi chiar bucuroşi că pot primii 2 salarii într-o lună şi mai pot face o investiţie. Totuşi prin această practică salariatul trece în ani de zile la condiţia de rob. În concluzie, zilele de odihnă au aceeaşi semnificaţie ca ziua de odihnă – Sabatul la evrei şi Duminica, prima zi a săptămânii în creştinism – Deuteronom 5:15.
  2.  Concediul de odihnă poate fi dedicat familiei. Este dificil să auzi că soţul merge în concediu fără soţie sau invers. Aceste zile sunt momentul oportun pentru întărirea relaţiilor de familie. Construieşti amintiri împreună, petreci zilele întregi împreună ceea ce este imposibil în timpul anului când cel puţin 8 ore din 24 nu te vezi la faţă cu celălalt. În unele cazuri în unii ani din istoria familiei respective aceste zile sunt momentul oportun de stopare a răcirii relaţiei dintre cei doi, de rezolvare a unei crize apărută pe parcursul anului în relaţia cu celălalt. Prezenţa ta e mult mai intensă în viaţa copiilor decât în restul anului, ai mai mult timp de joacă, de observare a comportamentului din întreaga zi şi chiar de comunicare mai deosebită. Este important de amintit şi vizitarea rudelor care în restul anului este greu sau chiar imposibil de vizitat. În concluzie, concediul de odihnă poate oferi posibilitatea de a întări relaţiile în familie.
  3. Concediul de odihnă poate dărui un suflu nou în meseria sau vocaţia personală. Pauza de la servici alungă rutina şi poate aduce o nouă perspectivă asupra muncii, înviorează relaţiile cu colegii de muncă, cu şefii. În timpul de concediu părtăşia cu Dumnezeu poate fi mai intensă şi se pot reevalua principiile, relaţiile, spiritualitatea, sfinţenia dar şi chiar părerea lui Dumnezeu despre locul de muncă, perspectiva lui Dumnezeu pentru viaţa mea în următorul an.
  4. Concediu de odihnă protejează sănătatea noastră medicală. Nu de puţine ori s-a întâmplat ca angajaţi să se îmbolnăvească de stresul de la locul de muncă, să leşine de prea multe ore de lucru în perioade prelungite sau chiar să moară din cauza stresului. Astfel, concediul este un remediu bun pentru sănătate.

         Desigur concediul are şi probleme lui, poate deveni un dezastru în loc de bucurie dar acesta nu este un motiv să uităm că suntem oameni liberi, avem familii şi avem un Dumnezeu care doreşte să fie implicat până şi în locul nostru de muncă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu